ابعاد و اندازه های استاندارد غرفه سازی با توجه به نیاز های هر نمایشگاه و قوانین و شرایط آن متفاوت است. همچنین شرکت های مختلف با توجه به اهدافی که دارند، ممکن است غرفه های کوچک و ارزان قیمت را انتخاب کنند تا بیشترین بازگشت سرمایه را داشته باشند و در مقابل، هزینه کمتری بپردازند. اما برخی دیگر از شرکت ها با چشم انداز روشن تری سرمایه خود را به کار می گیرند و با انتخاب غرفه های بزرگتر فضای بیشتری را جهت ارائه محصولات و انجام مذاکرات فراهم می آورند.
ابعاد 3 در 3، 3 در 6 و 6 در 9 از رایج ترین ابعاد غرفه ها هستند؛ اما دیگر ابعاد نیز قابل اجرا خواهند بود و اگر تصمیم بر این است غرفه در فضای باز احداث شود، بهتر است جهت ارائه بهتر محصولات و خدمات، فضایی با متراژ حداقل 30 متر در نظر گرفته شود. در ادامه مطلب قصد داریم به بررسی دقیق ابعاد و اندازه های استاندارد غرفه سازی بپردازیم.
ابعاد و اندازه غرفه باید متناسب با نیازهای نمایشگاه باشد و از شرایط آن پیروی کند. توجه به ابعاد و اندازه های استاندارد غرفه سازی از این جهت مهم است که غرفه های بیش از حد شلوغ، باعث دفع بازدید کنندگان می شوند. عدم رعایت اندازه مناسب غرفه باعث برهم خوردن نظم و زیبایی آن می شود و اهدافتان را با شکست مواجه خواهد کرد. پس در ادامه به ابعاد و اندازه های استاندارد غرفه سازی توجه کنید تا نهایت بازدهی را تجربه نمایید.
اولین و مهمترین عاملی که در تعیین ابعاد و اندازه غرفه نمایشگاهی باید به آن توجه کنید، استاندارد های مشخص شده در نمایشگاه است. کوچکترین تغییری در اندازه استاندارد غرفه های نمایشگاه می تواند موجب برهم خوردن نظم، و شلوغ و نامرتب به نظر رسیدن فضا شود. از مهمترین عوامل موثر در تعیین ابعاد و اندازه های استاندارد غرفه سازی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- نوع و موقعیت غرفه: غرفه های درون خطی که در کنار غرفه های دیگر قرار می گیرند و تنها از یک طرف به بازدید کنندگان امکان دسترسی می دهند، معمولا ابعاد کوچک تری دارند. اما در مقابل، غرفه های شبه جزیره (که از سه طرف دسترسی دارند) و غرفه های جزیره (که از چهار طرف دسترسی دارند)، باید حداقل در ابعاد ۲۰ در ۲۰ ساخته شوند. این غرفه ها دید بسیار خوبی دارند و امکانات زیادی را در اختیار تیم قرار می دهند تا بازدید کنندگان را جذب کند.
- تعداد نفرات تیم: حتما تعداد اعضای تیم خود را در نظر بگیرید و بر اساس آن از میان ابعاد مختلف غرفه ها، ابعاد مناسب را انتخاب نمایید. فضای غرفه شما باید به نحوی باشد که اعضای تیمتان در آن آزادی عمل داشته باشند و حضور ایشان باعث نشود فضا شلوغ و نامرتب به نظر برسد. چرا که افراد معمولا علاقه ای به غرفه های شلوغ و نامنظم ندارند و اگر غرفه تان نتواند علاوه بر اعضای تیم، حداقل یک یا دو نفر را به راحتی در خود جای دهد، متاسفانه جاذبه خود را از دست خواهد داد.
برخی از کارشناسان توصیه می کنند برای محاسبه بهتر ابعاد و اندازه مناسب غرفه، برای هر یک از افراد حدود ۱۲۰ سانتیمتر فضا در نظر بگیرید. بر این اساس، یک غرفه با مساحت 3 متر مربع می تواند برای یک تیم دو نفره مناسب باشد و به همین نسبت، غرفه های بزرگتر می توانند تعداد نفرات بیشتری را نیز در خود جای دهند.
- حجم محصولاتی که قرار است به نمایش گذاشته شوند: بسیار مهم است که از میان محصولات خود، بهترین های آن را برگزینید و تنها حجم ایده آلی از آنها را به نمایش بگذارید. این امر کاملا تخصصی است و کمک می کند فضای غرفه را بهتر مدیریت کنید. توجه داشته باشید که قرار دادن محصولات بیشتر و اشغال کردن بیهوده فضای غرفه، باعث جذب مخاطبان نمی شود و مهم این است محصولاتی کمتر اما تاثیرگذارتر را در معرض نمایش بگذارید. در هر صورت، ابعاد، اندازه و حجم محصولاتی که قصد نمایش آنها را دارید، از دیگر عواملی است که باید در انتخاب ابعاد مناسب غرفه در نظر گرفته شود.
- شیوه ارائه محصولات و خدمات: برخی از محصولات مثل ماشین آلات، نحوه ارائه متفاوتی دارند و برای جذب مخاطبان آنها لازم است فضایی را برای مشاوره گفتگو و مذاکره فراهم آورید. همچنین ممکن است بخواهید محصولات خود را از طریق نمایشگرها برای مخاطب به نمایش بگذارید که برای چنین کاری لازم است یک غرفه با اندازه مناسب انتخاب و مهیا شود.
- در نظر گرفتن بخشی از غرفه به عنوان انبار: برای سهولت کار و ارائه بهتر خدمات، ممکن است برخی از غرفه داران بخشی از غرفه را به انبار اختصاص دهند و از آن جهت قرار دادن وسایل اضافی استفاده کنند. باید توجه داشت که این کار نیاز به فضای بیشتری دارد و ابعاد غرفه را افزایش می دهد.
- فراهم کردن فضایی جهت استراحت و پذیرایی از بازدید کنندگان: برخی از افراد و برندها برای جلوه بهتر وجه تمایزی که نسبت به رقیبانشان دارند، علاوه بر فضای اصلی غرفه که به منظور ارائه محصولات فراهم می شود، فضایی را نیز جهت پذیرایی و استراحت بازدید کنندگان مهیا می کنند. به این منظور، در بخشی از غرفه مبل و وسایل پذیرایی قرار می دهند تا بازدید کنندگان که ساعات زیادی را سرپا بوده اند، در این قسمت نفسی تازه کنند. این اقدام برای جذب بازدید کنندگان کاملا هوشمندانه و موثر است، اما ممکن است بر هزینه ها بیفزاید؛ چراکه به فضای بیشتری نیاز دارد.
- ابعاد 3 در 3، غرفه کوچک: در طراحی غرفه های کوچک با ابعاد ۳ در ۳ باید به نورپردازی، استفاده اصولی از رنگ های مناسب و چیدمان محصولات به نحوی موثر و خلاقانه توجه ویژه ای داشته باشید. چراکه فضای غرفه کوچک است و کوچک ترین جزئیاتی در آن، می تواند موجب جذب یا دفع مخاطبان شود. البته از مهمترین مزایای این غرفه می توان به هزینه مناسب و اقتصادی آن اشاره نمود. یک تیم هدفمند و خلاق می تواند با چیدمانی اصولی و هوشمندانه، با حداقل هزینه بیشترین بازدهی را از چنین غرفه هایی داشته باشد.
- ابعاد 3 در 6، غرفه متوسط: غرفه های متوسط با ابعاد ۳ در ۶ متر، هزینه نسبتا مناسبی دارند و در عین حال فضای بزرگی را جهت ارائه محصولات و برقراری ارتباط موثر با بازدید کنندگان فراهم می آورند. یک تیم هوشمند و خلاق می تواند از این فضا نهایت استفاده را ببرد و فعالیت های تبلیغاتی متنوع و موثری را از طریق آن به انجام برساند.
- ابعاد 6 در 9، غرفه بزرگ: غرفه های بزرگ با ابعاد ۶ در ۹ متر، بستری را در اختیار شرکت قرار می دهند که به شکلی پررنگ و چشمگیر مخاطبان خود را جذب کند. این فضا برای انواع فعالیت های تبلیغاتی مناسب است و امکان ارائه محصولات با جزئیات بیشتر را فراهم می آورد. همچنین این ابعاد و اندازه برای تعامل گسترده و عمیق با بازدید کنندگان، بسیار کارآمد خواهد بود.
برخی از نمایشگاه ها امکان انتخاب غرفه هایی با ابعاد و اندازه های بزرگ را فراهم می کنند. این نمایشگاه ها علاوه بر ابعاد رایج، غرفه هایی با ابعاد و اشکال خاص را در اختیار شرکت ها قرار می دهند تا اهداف تجاری خود را تحقق ببخشند. بدین ترتیب هر تیم می تواند چیدمان غرفه و ارائه محصولات خود را به همان نحوی که برنامه ریزی نموده و در فضایی وسیع تر انجام دهد.